Najčešće postavljana pitanja

Da li je ortodoncija za mene ako mi estetski ne smetaju krivi zubi? Želim samo da sačuvam zdrave zube.
Da, ortodoncija je za svakog ko želi da sačuva zdravlje svojih prirodnih zuba-
Zubi se ne ispravljaju isključivo zbog estetskog momenta, već primarno da bi se postigao pravilno postavljen i utemeljen zagrižaj na kutnjacima.
Ako nemate dobar zagrižaj na kutnjacima, vremenom dolazi do migracije zuba, pojedini zubi se naginju, stvara se prostor između zuba - koji pre nije postojao i sredine zubnih nizova se ne poklapaju sa sredinom lica.
Temelj zagrižaja je osnova koja menja sve i primarni je uslov da sačuvate vaše zube do poznog doba.
Koja je razlika između mobilnih i fiksnih ortoodotsnkih aparata ?
Mobilni aparati mogu uspešno da se koriste kod dece u  fazi  mešovite denticije, odnosno do ulaska u pubertet.
Koriste se kod transferzalne neusklađenosti vilica po širini, u najvećem broju slučajeva.
Ne mogu da se primenjuju za precizna pomeranja grupe zuba, jer deluju na krunični deo zuba, a ne i na pomeranje korena.
Ulaskom u pubertet i period intenzivnog rasta, kod devojčica 12.god, kod dečaka 14.god - lečenje započinjemo fiksnim orotodontskim aparatima - koji precizno i sigurno po potporni aparat zuba i okolnu kost vrše pomeranje grupe zuba.
Rast u viličnom zglobu, kao i rast celog organizma omogućava uspešnu korekciju položaja zuba i vilica.
Intenzivni rast traje 2 godine i zato je važno ne propustiti ovaj period kako bi dete imalo najveći benefit od terapije.
Koliko se od mene očekuje da se posvetim procesu ispravljanja zuba?
Saradnja između klijenta i lekara je veoma važna.
 
Neophodno je dolaziti na kontrole 1x mesečno u ordinaciju, a između kontrola ćete u određenim fazama ortodontskog lečenja imati zadatke da nosite dodatne ortodontske gedžete (intaoralne gumice, hedgir) - kako bi se terapija odvijala po utvrđenom planu.
Prilikom dogovora i vašeg pristanka na ortodotsko lečenje bićete detaljno upoznati sa svim fazama nošenja fiksne i šta se tačno od vas očekuje kako bi terapija napredovala.
 
Ne postoji način da se isprave zubi bez vaše saradnje i zalaganja u terapijskom procesu  i naglašavamo klijentima važnost da se posvete sebi i svojim zubima - kako bi na obostrano zadovoljstvo postigli najbolji rezultat.
 
Proces ispravljanja zuba je lak i jednostavan, kada postoji želja i motivacija praćene akcijom, a rezultat je vaš blistav osmeh.
Da li će nošenje fiksne uticati na moje aktivnosti -
škola, posao, sport, sviranje instrumenta, pevanje?
Sve aktivnosti nesmetano obavljate kao i pre nošenja fiksne. Najčešće je u pitanju psihološki momenat kako će ovu promenu prihvatiti naša okolina - što uvek zavisi od nas i našeg stava prema ispravljanju zuba, jer znate da je ortodontsko ispravljanje zuba proces koji će unaprediti zdravlje i izgled vašeg lica i osmeha.
 
Ako stavim fiksnu, koliko dugo treba da je nosim?

Vreme terapije varira od osobe do osobe, jer svako drugačije reaguje na ortodontski tretman. Period nošenja fiksne je u proseku 22-24 meseca. Važno je da dolazite na redovne mesečne kontrole i da nosite sve dodatne ortodontske gedžete (gumice, hedgir itd) kako bi se proces ispravljanja zuba odvijao na najbolji mogući način.

Da li treba češće da perem zube kad imam fiksni ortodontski aparat?
Zubi se peru 3x dnevno, da bi zubi, desni i cela oralna šupljina ostali zdravi i čisti. Redovnim pranjem uklanjate hranu koja se zadržala na bravicama i prstenovima. 
Kada postavimo fiksnu, pokazaćemo vam kako da pravilno i efikasno perete zube, koje četkice da koristite i kako da jednostavno funkcionišete u svakodnevnom životu.
 
 

Za više informacija

Pozovite 065 853 11 73

ili nam pošaljite This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Odgovori na
sva vaša pitanja

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2022. Copyright © Ortho Studio Beograd