Zašto ispravljati zube kod odraslih?

zbog unapređenja izgleda lica


zbog izgradnje i očuvanja tonusa mišića lica


zbog zdravog i blistavog osmeha


zbog zdravih desni

Odrasle osobe ortodontski ispravljaju zube iz sledećih razloga:


Nisu kao tinejdžeri ispravili zube i zagrižaj i sada se nalaze u začaranom krugu karijesa, velikog broja lečenih zuba, gubitka zuba i neprestanih odlazaka stomatologu

Što se više trude oko zdravlja svojih zuba, to se više novih problema pojavljuje, jer temelji zagrižaja nisu kvalitetni, a reflektuje se na trajnost zuba. Često ovi pacijenti ne znaju šta da urade, kako bi doveli zube i desni u mirnu fazu.

Postoji više načina da se reši ova vrsta problema, a uzrok je uvek isti - nesklad u veličini zuba i vilica i posledice koje iz toga proizlaze. Ortodontska terapija je pravo rešenje - estetski će unaprediti liniju osmeha i naglasiti lepotu prednjih zuba, a bočno zavisno od broja i rasporeda zuba, prostore je moguće zbrinuti protetski ili implantom.
 

Odrasli koji imaju sve svoje zube, a vidljivi su početni znaci parodontopatije

Zubi najednom počinju da se krive, postaju zbijeni, migriraju, pojedini zubi isplivaju iz ležišta i ružno štrče.

Ortodontskom terapijom će se zubi , uz primenu blagih sila, vratiti u svoju poziciju u zubnom nizu. Posle ortodontskog lečenja se nastavlja parodontološka terapija i prati se zdravlje desni, mekih tkiva i kosti.
Jednom stabilizovani zubi na ovaj način, omogućavaju dalju potpunu funkciju zuba i zagrižaja. Estetski momenat je veoma dobar i  pacijenti nastavljaju da funkcionišu sa svojim prirodnim zubima još dugi niz godina.

Odrasli kod kojih se krive zube, a imali su prave zube (recidiv)
Bez obzira da li su kao deca nosili ortodontski aparat ili ne, kod jednog broja pacijenata, zubi ponovo počinju da se krive, zbijaju se, posebno donji sekutići.
Postoji više objašnjenja zašto do toga dolazi, najverovatnije je u pitanju sužavanje prednjeg dela vilice, u kojoj su zubi postavljeni. Ova situacija se ortodontski rešava i narušena estetika se jednostavno koriguje. Ortodontskom terapijom se ponovo uspostavlja niz pravilno postavljenih zuba i  lep osmeh.

Za više informacija

Pozovite 065 853 11 73

ili nam pošaljite This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zašto ispravljati zube kod dece?

Kod male dece - važno je sačuvati mlečne zube, sve dok zamenski stalni zubi ne krenu da rastu.

Usled cirkularnog karijesa dešava se da mlečni zubi brzo propadnu i ako se ne mogu sanirati, dolazi do gubitka prostora za stalne zube.

Ortodontski ovo moze jednostavno da se predupredi.

Ukoliko se ne sačuva prostor u nizu, nakon što je mlečni zub izgubljen - sa nicanjem prvih stalnih kutnjaka (šestice) dolazi do pomicanja i kretanja kutnjaka ka napred i gubi se prostor za ostale zube koji tek treba da niknu. Pravilan zagrižaj na prvim st. kutnjacima se time narušava, a važan je zbog utemeljenja visine zagrižaja i pravilnog pozicioniranja donje vilice.

Kasnije, kada krenu da se smenjuju ostali zubi, često ni za njih neće biti mesta u zubnom nizu - stalni zubi mogu da izrastu van niza (ka obrazu ili ka jeziku) ili da ostanu u kosti i da uopšte ne niknu. Ortodontski, jednostavno - može ovo da se predupredi.

Nakon gubitka mlečnog zuba, iz bilo kog razloga, napravićemo plan terapije i izraditi FIKSNI ČUVAR PROSTORA, koji čuva mesto za 1 ili više stalnih zuba. Deca veoma rado prihvataju ovaj vid terapije, lak je i komforan, a estetski se gotovo i ne vidi. Roditelji su mirni - ovi aparati su fiksirani na zube i ne moraju da brinu da li dete nosi čuvar prostora ili je zaboravilo.


Za više informacija

Pozovite 065 853 11 73

ili nam pošaljite This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ulaskom deteta u pubertet, kreće najpovoljniji period za ispravljanje zuba.
To je period intenzivnog rasta, kod devojčica kreće sa 12 god, odnosno sa 14 god kod dečaka.
Rast u viličnom zglobu omogućava ekspresiju potencijala rasta i jedino tada može da se postigne vilični odgovor na ortodontsku terapiju - i korekcija dentalne i koštane nepravilnosti. Strateški planiranom terapijom, vilice i koštani obrazac i nakon terapije, nastavljaju da rastu u željenom smeru i benefiti za izgled lica deteta su izuzetno povoljni. 
Iz tog razloga, pažljivo pratimo dete i čekamo pravi trenutak - rast i obrazac rasta su prepoznati - kada krenuti sa lečenjem. Važno je da se ne propusti period intenzivnog rasta, koji traje 2 godine - kod devojčica do 14 god, kod dečaka do 16.god - kako bi postigli najbolji estetski i funkcionalni benefit od nošenja fiksne.
Ništa manji značaj nije i mentalni razvoj tinejdžera, jer facijalna estetika utiče na socijalizaciju, sigurnost u komunikaciji sa vršnjacima i pravilan razvoj detetove ličnosti.
 

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2022. Copyright © Ortho Studio Beograd