Ortodoncija

kod dece

Pravo vreme da nas prvi put posetite je oko 7. godine, pre nego dete krene u školu.
Najčešće je već krenula smena zuba - menjaju se mlečni i niču stalni sekutići i prvi stalni kutnjaci (šestice).
 
Ovaj stadijum se još zove i "stadijum ružnog pačeta", jer promene koje se dešavaju pri smeni izgleda i veličine zuba, vilica i glave, koje nastupaju - nekada znaju da uplaše roditelje.

VAŽNOST ORTODONTSKOG PREGLEDA U OVOM UZRASTU SE SASTOJI U:

1) Posmatranju izgleda lica deteta

da li se simetrično razvijaju obe strane lica

kako se razvija srednja i donja trećina lica

koji tip rasta vilica je prisutan

2) Pravovremenom dijagnostifikovanju broja zuba

prisustvo prekobrojnih zuba

nedostatak pojedinih stalnih zuba

Razvoj vilica

da bi se rast kod dece pravilno odvijao, neophodno je posmatrati i gornju i donju vilicu, kako se razvija u sve 3 prostorne ravni.

U ranom uzrastu moguće je delovati na koštani obrazac, spojevi između viličnih kostiju i lobanje nisu izrazito čvrsti - primenom odgovarajućih sila utiče se u slučaju kada postoji nedovoljan razvoj vilica u sagitalnom pravcu kao i neravnomeran razvoj vilica u širinu (transferzali).

Za više informacija

Pozovite 065 853 11 73

ili nam pošaljite This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Odnos zuba u zagrižaju

je sledeći važan aspekat - i taj se odnos menja od mešovite denticije ka stalnoj i služi nam da prepoznamo budući obrazac formiranja zagrižaja- na koji pravovremeno možemo terapijski da utičemo i da ga menjamo.

Ukoliko se kliničkim pregledom ustanovi da Vaše dete još nije za aktivno ortodontsko lečenje- sledi

period PRAĆENJA (evaluacije)

razvoja zuba i vilica.Dete se kroz ove periodične posete oslobađa straha i nepoznanice od još jednog novog lekara u svom životu i kroz pregled i igru, RADO dolazi kod ortodonta. Stiče poverenje u proces praćenja zdravlja zuba i važnost budućeg pravilnog zagrižaja.

Ohrabrite svoje dete i pokažite mu koliko je lako, jednostavno i zabavno dolaziti na kontrole kod ortodonta! Umesto da se kao tinejdžer prvi put susretne sa nepoznatim i stekne averziju prema svom oralnom zdravlju, jer naprosto ne vidi i ne razume zašto je važno ispraviti zube - jer lep osmeh proizilazi samo iz kvalitetnog zagrižaja (kao što dobri temelji čine osnovu kuće).

Dobar i kvalitetan zagrižaj jeste funkcionalna celina, zajedno sa viličnim zglobom, mišićima i okolnim tkivima, a rezultuje se ka spolja OSMEHOM.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2022. Copyright © Ortho Studio Beograd